Schuldhulpverlening
Coaching
& Advies
Jan Tinbergenstraat 388
7559 ST Hengelo
Email: hengelo@oxyz.nl
Telefoon: 06-4800 4575
KvK: 59516518
BTW: NL103904591B02

Dossiernummer:
Wachtwoord:

Zo wil de staatssecretaris mensen uit de schulden helpen!

Gemeenten moeten meer mensen met schulden helpen, ook moet dat efficiënter gebeuren. Staatssecretaris van Sociale Zaken Van Ark gaat daarom met gemeenten in gesprek over een nieuwe schuldenaanpak. Want veel mensen vallen nu buiten de boot en kunnen niet terecht bij hun gemeente voor hulp.

De Wet gemeentelijke schuldhulpverlening schrijft voor dat mensen niet mogen worden uitgesloten voor schuldhulpverlening, zonder dat naar de individuele omstandigheden wordt gekeken. In de praktijk gebeurt dat wel.

Zzp’ers

Ombudsman Van Zutphen waarschuwde begin dit jaar nog over het toenemende aantal klachten van burgers die bij hem binnen komen. Vooral mensen die in scheiding liggen en zzp’ers worden nauwelijks toegelaten tot schuldhulpverlening.

In het regeerakkoord heeft dit kabinet de komende drie jaar 80 miljoen euro vrijgemaakt voor de aanpak van schulden. 90 procent daarvan is bestemd voor gemeenten – zodat zij sneller en beter kunnen helpen.

40 actiepunten

Een op de tien huishoudens in Nederland heeft problematische schulden. En een grote groep loopt het risico om in de schulden terecht te komen.
Dat is te veel vindt Van Ark. Om knelpunten weg te nemen, komt zij vandaag met 40 actiepunten. Voorkomen en goede begeleiding zijn daarbij de belangrijkste uitgangspunten.
Zo gaan incassokosten voor kleine boetes omlaag, en moeten iemands schulden in één keer bij de rechter worden behandeld.
Ook moet incasso zorgvuldiger gedaan worden. “Een schuldenaar moet te allen tijde in zijn levensonderhoud kunnen voorzien”, schrijft de staatssecretaris.

Toch is het volgens Nadja Jungmann, lector op de Hogeschool Utrecht, lang niet voldoende omdat de kern van het probleem niet wordt aangepakt. “Schuldhulpverlening is en blijft een gemeentelijke verantwoordelijkheid, zolang je die niet een duidelijke opdracht geeft wordt het probleem niet aangepakt.”

 

Waar komt de staatssecretaris mee?

Een greep uit de 40 actiepunten:

  • Het minimum-incassobedrag moet omlaag. Nu is dat 40 euro, ook al heb je een boete van een paar euro. Hoe hoog dat bedrag wordt, gaat het kabinet onderzoeken.
  • Ook bij lagere boetes moet het mogelijk worden om een betalingsregeling af te sluiten. Bij bedragen vanaf 75 euro moet het mogelijk worden om in termijnen te betalen.
  • Er komt een speciaal incassoregister. Alleen bureaus die voldoen aan alle eisen met betrekking tot oprichting, bedrijfsvoering en opleiding komen daarvoor in aanmerking. Gaat een incassobureau te vaak in de fout, dan wordt het beboet en verliest het registratie.
  • Er komt een experiment met een schuldenrechter waarbij de schulden van een persoon bij een en dezelfde rechter worden afgehandeld.
  • Voor de zomer volgt de consultatie van het wetsvoorstel waarin onder andere wordt geregeld dat mensen bij beslag op een bankrekening voldoende geld overhouden om van te leven.
  • Vrijwilligers moeten beter samenwerken met gemeenten. Zo komt er een landelijk dekkend netwerk van vrijwilligersprojecten.

 

Bron: NOS